Wenen-Venetië: op avontuur langs Alpen- en Dolomietencols met een vleugje barok

Reis van 1 week

Een week lang voert een uitzonderlijke reis ons van Wenen naar Venetië langsheen de mooiste routes van Oostenrijk en Italië en beruchte cols zoals de Grossglockner en de Passo San Boldo. Onderweg bewonderen we de pracht en praal van de Oostenrijkse en Italiaanse barok en bezoeken we Gmund, waar Ferdinand Porsche aan zijn avontuur begon.

Voorstelling

Het wordt een uitzonderlijke reis:

we ‘cruisen’ door adembenemende landschappen langs een met zorg uitgestippelde route en we nemen uitgebreid de tijd om van de Oostenrijkse en Italiaanse pracht en praal te genieten vooraleer we in Venetië aankomen, één van de vele hoogtepunten van deze reis. Ons startpunt ligt in Oostenrijk, een wonder van de natuur. Prachtige baantjes leiden ons langs cols en turquoise meertjes, bosrijke hellingen en hoge gletsjers. We hebben ook aandacht voor de Oostenrijkse barok en bezoeken de Benedictijnse abdij van Melk die aan de Donau ligt. De abdijkerk met haar twee torens is een bijzonder fraai kunstwerk. We trekken vervolgens naar de abdij van Admont en haar befaamde bibliotheek vol fresco’s van de 18de eeuw. Als toemaatje krijgen we nog een stukje automobielgeschiedenis: in de houten barakken van het Porschemuseum in Gmund begon het Porsche-avontuur met de bouw en de assemblage van de eerste 356’s. Enkele cols verder rijden we via de Dolomieten en Cortina d’Ampezzo richting Venetië waar een ongelofelijke avond op ons wacht.

U zal verrukt zijn door deze uitzonderlijke rit en omwille van het succes veranderen we niets aan ons lastenboek:
  • een beperkt aantal deelnemers zodat we in charmehotels in het groen kunnen logeren.
  • een uiterst verzorgd roadbook (bolleke-pijl).
  • lichte lunches ’s middags, een verzorgde en fijne keuken ’s avonds en degustaties onderweg.
  • etappes van ongeveer 200 kilometer per dag zodat er voldoende tijd is om van het patrimonium langs de route en van de infrastructuur en van het comfort van de hotels te genieten.

We kijken ernaar uit om deze reis met jullie te delen.
Etienne, Frank, Guillaume en Jean-François

Programma

Dag 1 :
Wenen – Langenlois – Altenburg – Langenlois

Op onze 1ste dag wordt iedereen tegen de middag aan de luchthaven van Wenen verwacht voor een transfert naar ons hotel tussen de wijngaarden op de linkeroever van de Donau. We logeren in een hypermodern hotel, de Loisium Wine Resort Langenlois. Na de lunch nemen we onze auto’s voor een eerste verkenningsrit naar de abdij van Altenburg. Deze stift van Altenburg werd opgericht in 1144, later herbouwd in late-barokstijl en zet onmiddellijk de toon van de vroegere Oostenrijkse grandeur.

Dag 2 :
Langenlois – Melk – Waidhofen

De Donau is onze leidraad vandaag. We rijden eerst langs Krems dat zich in terrassen vol wijngaarden langs de oevers van de Donau spreidt. Voor we Melk bereiken, rijden we door de Wachau: een boeiende en pittoreske regio waar wijngaarden, kerkjes, dorpen en kastelen elkaar langs de Donau afwisselen. Tegen de middag houden we halt aan de abdij van Melk voor de lunch. De barokke abdij van het kleine stadje Melk aan de Donau is een van de grootste toeristische trekpleisters van Oostenrijk. Met talloze binnenplaatsen, weergaloze wandschilderingen en prachtig beeldhouwwerk heeft het meer weg van een paleis dan van een abdij. Het is dan ook logisch dat de abdij van Melk samen met het omliggende landschap van de Wachau op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. We rijden daarna verder langs bergweggetjes naar ons hotel. Het Hôtel Das Schloss an der Eisenstrasse is prachtig gelegen aan een bergrivier en beschikt over een mooie Spa. We verblijven er twee nachten.

Dag 3 :
Waidhofen – Mariazell – Bruck a.d. Mur – Waidhofen

We spenderen vandaag een dag in het hart van de regio Steiermark. Eerste stop: Mariazell. De Steierse gemeente Mariazell behoort tot een van de belangrijkste bedevaartsoorden in Europa. De imposante basiliek is een perfecte combinatie van gotiek en barok. Elk jaar hebben meer dan één miljoen pelgrims van over de hele wereld deze basiliek als einddoel. Daarnaast is Mariazell ook een skioord en staat het bekend om zijn peperkoek en zijn liqueur. We zetten daarna onze route verder naar de Alpen van Eisenerz, met een verwonderlijke “ijzerberg” of Erzberg waarvan de steile wanden elkaar opvolgen in het défilé van de Gesäuse. Op 1200m hoogte biedt de col van Präbichl ons een prachtige bergroute. De volgende stop is de abdij van Admont. De stift werd opgericht in de 11de eeuw en staat vooral bekend voor zijn indrukwekkende bibliotheek en zijn plafonds geschilderd door Bartolomeo Altomonte. Tijdens de laatste etappe voert de ijzerroute van Steiermark ons door de vallei van de Erzbach met haar diepe kloven. We overnachten opnieuw in Waidhofen waar een kleine culinaire kroegentocht op ons wacht.

Dag 4 :
Waidhofen – Friesach – Gurk – Katschberg

Vandaag verlaten we Steiermark voor Karinthië. Eerste stop: Friesach. Kasteelruïnes, oude kerktorens en kantelen wijzen ons erop dat dit de oudste stad van Karinthië is. Hierlangs liep ook de route van Wenen naar Venetië. Volgende stop: de dom van Gurk. De domkerk is een tussen 1140 en 1200 in romaanse stijl gebouwde pijlerbasiliek en behoort tot de belangrijkste romaanse bouwwerken van Europa. De kerk bezit naast een dubbel torenfront een door 100 zuilen gedragen crypte. In het wijdingsjaar 1174 werd hier het graf van de heilige Emma ondergebracht. Daarna zetten we onze route verder langs de oostelijke heuvels van Sankt Veit. We overnachten in Katschberg, in Hotel Larchenhof.

Dag 5 :
Katschberg – Gmund – Grossglockner – Hopfgarten i.D.

Vanochtend blijven we in Karinthië. We trekken zuidwaarts, naar Gmund waar we het Porsche-museum bezoeken. Het Porsche Automuseum Helmut Pfeifhofer is een privé-museum op enkele stappen van de allereerste Porsche-fabriek. Hier werd de 356 tussen 1944 en 1950 gebouwd. Daarna trekken we richting Tirol. Voor de die hards rijden we naar één van de mooiste trajecten van Europa: de Grossglockner en de Tauern-vallei. We volgen de Alpenroute van de Grossglockner van het zuiden naar het noorden. De Grossglockner ligt in het natuurpark van de Hohe Tauern en biedt een ongelofelijk spektakel met een uitzicht op zijn beroemde gletsjer en zijn majestueuze top van 3.798m hoog. Dit is het hoogste punt van de Oostenrijkse Alpen. Om naar ons hotel te rijden, volgen we de panoramische route van de Felbertauern, dwars doorheen het natuurpark van de Hohe Tauern. Hôtel Zedern Klang ligt in het hartje van het natuurpark en wordt alom gewaardeerd voor zijn heerlijke keuken.

Dag 6 :
Hopfgarten i.D. – Lienz – Passo di Croce Carnico – Venetië

Op deze laatste dag van onze reis trekken we naar het zuiden. Ons programma brengt ons in de namiddag in Italië via de Passo di Croce Carnico. Maar eerst rijden we langs Lienz, de grootste stad van Tirol en bekend om zijn microklimaat. De stad wordt als het ware door de Dolomieten omsingeld. We rijden door indrukwekkende landschappen en volgen de Pustervallei via een route met weinig verkeer en prachtige vergezichten op de Dolomieten. Vanaf daar gaat het voortaan bergaf, richting Venetië met een laatste stop aan één van de mooiste villa’s van Paladio. We overnachten hartje Venetië en na een laatste uitzonderlijke avond samen in de Dogenstad is iedereen vrij huiswaarts te keren…

Dag 7 :
Venetië – Luchthaven

Vrij bezoek aan Venetië en vrije transfert naar de luchthaven.
De organisatie behoudt zich het recht voor om wijzigingen te brengen aan dit programma.

Deelnemers

DEELNEMERSOLDTIMERTRANSPORTBEVESTIGD
Jean-François & MarkFiat Dino 2400
Bart & ReginaAlfa Romeo 2600
Luc & HildeMercedes 280 Pagode
Dirk & ElisabethMercedes 500 SL
Paul & MariannePorsche 911
Gerrit & ViktorMercedes 380 SL
Luc & HildeMazda MX5
Dominique & LindaPorsche 911

Route

Inschrijving

Deze reis gaat door bij inschrijving van minimum 10 deelnemende oldtimers.

 

De organisatie behoudt zich het recht om ten alle tijden en zonder reden een auto of een team te weigeren.

 

DEELNAME IN DE KOSTEN

De deelname in de kosten voor 1 wagen en 2 personen bedraagt 3.675 €.

 

Inbegrepen zijn

de overnachtingen in luxe hotels**** en *****,
alle maaltijden, vanaf zondagmiddag tot en met zaterdagochtend,
de entreegelden voor het bezoek aan musea en/of kastelen, abdijen, enz.,
het roadbook (bolleke-pijl),
de rallyplaat,
de souvenirs,
de technische assistentie om de wagen indien mogelijk rijdend te houden (een repatriëringsverzekering van het type Europe Assistance is meer dan aangeraden),
de transfert van Wenen naar onze eerste bestemming. De transfert van het hotel in Venetië naar de luchthaven is, gezien de vele mogelijkheden voor de retourvlucht, niet inbegrepen.
de verrassingen.

BETALING

Voorinschrijving

De 20 eerste volledig ingevulde inschrijvingsaanvragen, incl. een voorafbetaling van 1.500 €, zullen weerhouden worden. De daaropvolgende inschrijvingen komen op een wachtlijst en worden integraal terugbetaald indien hun kandidatuur niet weerhouden wordt.
De deelname in de kosten wordt gestort op rekening BE73 3101 9765 4360 op naam van de Drivers’ Club vzw met vermelding van de namen van de deelnemers en het merk en model van de wagen.

 

Saldo

Het saldo van de deelname in de kosten dient ten laatste op 30 april 2018 gestort worden.

 

Annulatie- en repatriëringsverzekering

We raden iedereen ten stelligste aan om een annulatie- en een repatriëringsverzekering af te sluiten. Neem hiervoor contact op met uw verzekeringsmakelaar.
In het geval dat een deelnemer zijn inschrijving annuleert, zijn volgende regels van toepassing:

Het voorschot zal nooit worden terugbetaald tenzij de organisator het wegvallend team kan vervangen.
Indien annulering vóór 20 januari 2018: terugbetaling van 100% van het gestorte saldo.
Indien annulering vóór 20 maart 2018: terugbetaling van 50% van het gestorte saldo.
Indien annulering na 20 april 2018: geen enkele terugbetaling.

 

TRANSPORT VAN DE AUTO’S

 

We bieden u de mogelijkheid om gebruik te maken van een door ons georganiseerd transport voor uw oldtimer. Prijs nog te bepalen.

 

Vluchten

Indien u er per vliegtuig ter plaatse wenst te geraken, raden we u de volgende vluchten aan:
Heen: zondag 20 mei: vlucht Austrian Brussel/Zaventem – Wenen om 10u20
Terug: zaterdag 26 mei: vlucht Brussels Airlines Venetië Marco Polo – Brussel/Zaventem om 12u30 of een andere vlucht naar keuze.

Inschrijvingsformulier

Wenen-Venetië: op avontuur langs Alpen- en Dolomietencols met een vleugje barok

Uw Wagen

Bestuurder
Copiloot
Hotel

Overnachten kan naar keuze in een twin- of tweepersoonsbed-kamer.

Gewenste kamer:*

Transport

Wenst u dat we voor het transport van uw wagen zorgen ?*

Eventuele vragen