VOORSTELLING

Middeleeuwse kastelen, smalle geplaveide straatjes in bucolische dorpen, fascinerende steden, zonovergoten stranden, idyllische landschappen en een eerlijke keuken. We trekken door Portugal, van Lissabon naar Porto, om van al deze parels te genieten.

Volgens de Portugezen ligt hun land met het gezicht naar zee en de rug naar Spanje gekeerd. Alle belangrijke steden liggen immers aan de kust en het vergeten achterland van Portugal is een land van dorpen waar de tijd heeft stilgestaan en van ongerepte natuurgebieden.

Tijdens deze rondreis van Lissabon, cultuurstad aan de Taag, naar Porto, port-stad aan de Douro, leert u de vele facetten van het hartverwarmende land kennen. We ‘cruisen’ met onze oldtimers door het hart van Portugal, via de bergen rond Marvao, de wijnhellingen van de diepe vallei van de Douro en de mediterrane Serra de Arrábida. Langs een met zorg uitgestippelde route genieten we zowel van de ruwe natuur en haar adembenemende landschappen als van de rijke cultuur van steden, paleizen en kloosters. De rijke geschiedenis van Portugal komt tot leven in en rondom de oude universiteitsstad Coïmbra. Prachtige voorbeelden van de rijke Manuelijnse bouwstijl vindt u in het kloostercomplex van de Tempeliers in Tomar en in het klooster van Batalha. U komt ook in het sprookjesachtige parkbos van Baçaco.

U zal verrukt zijn door deze uitzonderlijke rit en omwille van het succes veranderen we niets aan ons lastenboek:

  • Een beperkt aantal deelnemers zodat we in charme- en luxe hotels kunnen logeren.
  • Een uiterst verzorgd roadbook (bolleke-pijl).
  • Lichte lunches ’s middags, een verzorgde en fijne keuken ’s avonds en degustaties onderweg.
  • Etappes van ongeveer 200 kilometer per dag zodat er voldoende tijd is om van het patrimonium langs de route en van de infrastructuur en van het comfort van de hotels te genieten.

We kijken ernaar uit om deze reis met jullie te delen.
Etienne, Frank, Guillaume en Jean-François

LISSABON – SINTRA – SESIMBRA – EVORA

Dag 1

We verwelkomen de deelnemers in de buurt van Lissabon. Na een lichte lunch en een bezoek aan de uitzonderlijke plaatsen die ons verwelkomen, is het tijd om de Portugese binnenbaantjes op te zoeken. We bereiken Serra de Sintra via de Santuario de Peninha, gelegen op 486m hoogte. Het panoramische uitzicht op de Atlantische Oceaan is uitzonderlijk. Daarna duiken we naar Sesimbra en Serra da Arrabida. De ingesprongen oever, het wit van de kalkrotsen, het blauw van de Atlantische Oceaan en het maquis dat gedomineerd wordt door pijnbomen en cipressen geven het de aanblik van een mediterrane kustlijn. Iets verder noordelijker valt het uitzicht ook wel mee, nu met moscatelwijngaarden zo ver het oog reikt! We sluiten deze dag af in Evora waar ons eerste hotel op ons wacht: Hotel Convento Do Espinheiro (*****).

EVORA – MARVAO – COÏMBRA

Dag 2

We trekken vandaag resoluut naar het noorden. Richting Marvao en de Serra de Sao Mamede. De berg Serra de Sao Marmede vormt een driehoek van hard gesteente. Een eiland van groen in een dorre regio, dat tot 1025m klimt. Onderweg stoppen we eventjes om het middeleeuwse Marvao te ontdekken, een schitterend adelaarsnest dat erkend is als nationaal monument. Dit dorp biedt uitzonderlijke panorama’s op de vlakte. Na de picknick rijden we verder richting Coïmbra via de Serra da Lousa dat voornamelijk uit leisteenkammen en kwartsruggen bestaat. We rijden langs mooie en typische dorpjes en gehuchten met lage schaliehuizen. Ons hotel wacht op ons in Coïmbra: Pousada de Coimbra (****). We verblijven er twee nachten.

COÏMBRA – TOMAR – BATALHA – COÏMBRA

Dag 3

Vandaag rijden we zuidwaarts. We keren terug naar de Serra da Lousa en zijn prachtige bossen. Via kleine bergweggetjes bereiken we Tomar, onze eerste halte. Tomar ligt aan de oevers van de Nabao, aan de voet van een beboste heuvel met een 12de eeuws kasteel dat gebouwd werd op bevel van de Tempeliers. Het is een van de mooiste dorpen in het hart van Portugal. Vervolgens nemen we de weg naar Batalha en zijn klooster, dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het klooster bezoeken is een niet te missen ervaring! We nemen daarna de weg terug naar Coïmbra via de kust, waar we de Atlantische Oceaan terugvinden.

COÏMBRA – BUÇACAO – CARAMULINHO – BAIAO

Dag 4

We rijden deze vierde dag richting de Douro-vallei en zijn prachtige wijnen. De weg naar de Douro-vallei heeft echter een aantal verrassingen in petto. Zo rijden we eerst doorheen het sprookjesachtige Buçaco-parkbos. Dit bos is omsloten door een mysterieuze muur met verschillende monumentale poorten, en vormt een dicht en schaduwrijk plantenreservaat. Heel bijzonder! De weg stijgt vervolgens naar Caramulinho, het hoogste punt van de Serra de Caramulo. We stoppen er om te genieten van adembenemende panorama’s. Het is nu tijd om de bergen te verlaten die snel plaats maken voor prachtige glooiende vlaktes die zich uitstrekken naar de Douro-vallei waar we in het Douro Palace Hotel Resort & Spa (****) zullen logeren. We verblijven er twee nachten.

BAIAO – SABROSA – MATEUS – BAIAO

Dag 5

De Douro-vallei staat vandaag op de agenda. Drie eeuwen hard werken en een enorme passie voor het land hebben deze dorre grond veranderd in vruchtbare terrassen beplant met wijnstokken die heerlijke dranken produceren … Het is tevens een uniek Unesco-werelderfgoed. ’s Ochtends rijden we naar Sabrosa, de geboorteplek van Magellaan. We bezoeken er de Mateus Manor, een juweel van de barokke architectuur uit de 18de eeuw. Na de lunch nemen we de weg naar de col Alto de Velao. Een aantal opmerkelijke panorama’s brengen ons bij de Capela Nossa Senhora da Graca, onze laatste halte van deze goedgevulde dag.

BAIAO – PORTO

Dag 6

Voor deze laatste dag van onze reis keren we terug naar de kuststreek. Een mooie bochtige weg brengt ons langs de nu bekende Douro. De landschappen zijn opnieuw oogverblindend mooi. De weg leidt eerst naar de Priorado de Santa Maria de Carquere en iets verder naar de stuwdam van Carrapatelo. De volgende etappe brengt ons bij de poorten van Porto, waar we stoppen om de oude Vila Nova de Gaia en haar talrijke port-kelders te ontdekken. De Pousada de Porto (****) wordt onze laatste schuilplaats waar we feestelijk de laatste nacht inzetten!

PORTO

Dag 7

Vrij bezoek aan Porto. De organisatie behoudt zich het recht voor om wijzigingen te brengen aan dit programma.

Bekijk hier de volledige route