VOORSTELLING

Tijdens onze reis nemen we u mee op een onvergetelijke tocht dwars door de Pyreneeën: van de Atlantische kust naar de Middellandse Zee, van Biarritz naar Cadaqués. Een epische reis om de Pyreneeën te ontdekken. We rijden door het Baskenland, Navarra en Aragon, het prinsdom Andorra, de Ariège en de oostelijke Pyreneeën om na vijf dagen in Catalonië aan te komen. De variatie in de landschappen is maximaal: van de golven van de Atlantische Oceaan en het groene en bergachtige hinterland tot het zonnige klimaat van de Middellandse Zee.

Tijdens onze reis nemen we u mee op ontdekkingstocht door de indrukwekkendste natuurparken van de Pyreneeën. We volgen de mooiste routes van Frankrijk en Spanje, met de Pyreneeën als kompas.

Eén van de spectaculairste regio’s die we doorkruisen, is de provincie Huesca, ten noorden van Aragon. Hier bevinden zich de hoogste toppen van de Spaanse Pyreneeën: Aneto (3.404m), Posets (3.371m) en Monte Perdido (3.355m). De landschappen zijn er nooit gezien, de valleien diep en groen, verbonden door nauwe “gorges” of kloven die in majestueuze kalkstenen canyons eindigen zoals die van de Valle de Ordesa.

Tijdens onze reis rijden we door onvergetelijke landschappen en passeren we langs kleine godverlaten dorpjes, kathedralen, vergeten kastelen en nog veel meer…
U zal verrukt zijn door deze uitzonderlijke regio en omwille van het succes veranderen we niets aan ons lastenboek:

  • Een beperkt aantal deelnemers zodat we in charme- en luxe hotels kunnen logeren.
  • Een uiterst verzorgd roadbook (bolleke-pijl).
  • Lichte lunches ’s middags, een verzorgde en fijne keuken ’s avonds en degustaties onderweg.
  • Etappes van ongeveer 200 kilometer per dag zodat er voldoende tijd is om van het patrimonium langs de route en van de infrastructuur en van het comfort van de hotels te genieten.

We kijken ernaar uit om deze reis met jullie te delen.
Etienne, Frank, Guillaume en Jean-François

Bordeaux – Arcachon – Biarritz – Ainhoa

Dag 1

Na onze aankomst op de luchthaven van Bordeaux, vinden we onze auto’s terug in het hartje van de Bassin d’Arcachon. De verbindingsrit in de namiddag is een ode aan de charmes van de Aquitaine. Het Bassin d’Arcachon, Biscarosse, Mimizan, Hossegor en Cap Breton zijn slechts enkele van de etappes van het parcours naar ons hotel in de buurt van Biarritz. We logeren die nacht in een prachtige Baskische manoir, hotel Argi Eder.

Ainhoa – St Jean Pied de Port – Bielsa

Dag 2

Tijdens onze eerste dag in de Pyreneeën volgen we de stappen van de bedevaarders die sinds de 12de eeuw de Pyreneeën oversteken om in Santiago de Compostella te geraken.
Verloren kapelletjes midden in de velden, versterkte dorpen en verbazingwekkende landschappen wachten u langs dit parcours op. Na een eerste deel op Spaanse bodem en door het woud van Iraty, rijden we dieper de Pyreneeën in om de mythische col du Tourmalet te beklimmen. Ons hotel bevindt zich middenin de bergen te Bielsa, en maakt deel uit van de befaamde Paradores, een Spaanse keten van historische hotels.

Col de Crouzette – Col de Port – La Seu d’Urgell

Dag 3

Vandaag wordt een uitzonderlijke dag. De Ariège is het hart van de Pyreneeën. Eerste etappe: de route de Crouzette. We rijden op de kam van het massief van de Arize. De route loopt hoog boven donkere wouden in het noorden en de vallei van Massat in het zuiden. De col de Port is de volgende etappe. Dit lijkt wel de grens tussen de groene en de zonnige Pyreneeën. We volgen de Ariège-rivier waarvan de bron tegen Andorra ligt. We logeren nog eens in Spanje, in een ander historisch hotel, de Parador de la Seu d’Urgell, waar we 2 nachten verblijven.

La Seu d’Urgell – Solsona – S. Llorenc de Morunys – La Seu d’Urgell

Dag 4

We volgen vandaag één van de « Best Driving Roads » van de Engelse journalist Steven Sutcliffe van het magazine Autocar. Om er te geraken, rijden we door het nationale park van Aiguestortes i Estany. De route C462 leidt ons dan verder naar een stuwdam. Eigenlijk werd deze weg in de jaren negentig aangelegd met de bedoeling om naar een elektrische centrale te rijden. Maar de centrale werd nooit gebouwd, zodat de baan ons naar “the middle of nowhere” voert. Steve Sutcliffe: “In feite bestaat de weg uit 3 verschillende delen. Het eerste stuk is enorm open, vloeiend en snel, gewoon erg aangenaam om te rijden met ook een heel fijn wegdek. In het tweede deel is er een opeenvolging van tunnels en een laatste deel is smaller en vol bochten.” Klik hier voor een eerste kennismaking. In de late namiddag keren we terug naar ons historisch hotel.

La Seu d’Urgell – Cases de Pène – Collioure – Cadaquès

Dag 5

We verlaten ons hotel om via de route de la Soulane naar de vallei van de Têt te rijden. Eerste etappe: Mont Louis, een fantastische toegangspoort tot de Cerdagne en de hoogst gelegen burcht van Frankrijk. Volgende etappe: de abdij van San-Michel-de-Cuxa. De abdij had indertijd de grootste pelgrimskerk van Catalonië. Na de culturele pauze volgt een degustatie in een wijngaard in Case de Pène. Na de lunch – een degustatie van lokale producten – vervolgen we onze weg naar de Middellandse Zee waar we ’s avonds zullen toekomen. Een laatste verrassing wacht ons op in Port-Vendres: enkele schaaldieren op een leuk lokaal pleintje… We logeren in Hotel Sol Ixent in Cadaquès, dat op een mooie rotsbaai uitgeeft, op het einde van de bochtige bergweg. En wie er nog zin in heeft, kan de villa van Salvador Dali bezoeken…

Cadaques – Tossa de Mar – Barcelona

Dag 6

We vervolgen onze weg om Cap de Creus te verkennen, helemaal in het noorden van de Costa Brava. Het is een ruige kaap met prachtige vergezichten op de Middellandse Zee. Dit lijkt wel het einde van de wereld, met kleine dorpen vol huizen met witte gevels die de schaduw van Salvador Dali opzoeken… De Castell de Pubol in het dorp van La Pera is onze volgende halte. Het kasteel was de laatste verblijfplaats van Gala Dali en het is ook hier dat Dali zijn laatste schilderijen geschilderd heeft. We lunchen in de charmante baai van Tossa de Mar, bijgenaamd het blauwe paradijs… ’s Namiddags rijden we naar Barcelona om onze reis met een prachtige avond af te sluiten. We logeren hartje Barcelona in Hotel Catalunia Plaza.

Barcelona – Luchthaven

Dag 7

Transfer naar de luchthaven.

Bekijk hier de volledige route