VOORSTELLING

Graag nodigen we u uit om de Opaalkust en zijn hinterland (of “Parc naturel des Caps et Marais d’opale”), inclusief het Heuvelland en Frans-Vlaanderen, te ontdekken.

De Opaalkust, de Noord-Franse kuststreek tussen Calais en Boulogne-sur-Mer, staat bekend voor haar indrukwekkende kliffen, prachtige stranden en idyllische vissersdorpen. Deze relatief ongerepte streek bezit een rijke variëteit aan landschappen en weet menig natuur- en strandliefhebber te bekoren. Dit stukje kust heeft dan ook grote troeven: prachtige natuur, lekker eten en vooral meer rust dan aan onze eigen kust. We maken van de gelegenheid gebruik om ons in de Sixties-sfeer onder te dompelen, ten tijde van onze oldtimers, want het stadje Marquise ondergaat op zondag 29 juli een ware metamorfose voor en door het Retrofestival. Het is ook niet moeilijk met de meer dan 1.000 oldtimers die vorig jaar het stadje onveilig maakten!

Dag 1

We starten in een groots decor, want we nemen ons ontbijt in de schaduw van de monumentale Grote Markt van Ieper. Daarna trekken we richting Heuvelland en o.m. de Kemmelberg. Verder rijden we langs het kaaswinkeltje van de abdij op de Mont des Cats, langs de Rode en de Zwarte Berg. En als er tijd overblijft, spelen we een spelletje Boltra tegen elkaar… Terug in Frans-Vlaanderen, heten de Ch’tis ons welkom in Bergues. Met zijn wallen en kantelen wordt dit stadje ook wel eens het ‘Brugge’ van Frans-Vlaanderen genoemd.

We logeren in de bossen van Saint-Omer, in het Kasteel van Tilques. Dit kasteel uit 1891 werd op de ruïnes van een landhuis van de XVIIe eeuw gebouwd. Het staat middenin een boomrijk park van 4 hectaren en heeft een zwembad. We dineren in het restaurant van het hotel, in de knap gerestaureerde voormalige stallen van het kasteel.

Dag 2

’s Anderendaags trekken we richting Opaalkust. Het eerste mooie plekje dat we tegenkomen is Cap Blanc-Nez. Hier zie je meteen waar de naam Opaalkust vandaan komt: schitterend witte krijtrotsen, zoals je er ook aan de overkant in Dover vindt. Bij helder weer kan je de krijtrotsen van Dover trouwens mooi zien liggen! Bovenop de rots, op 135 m, heb je een weids uitzicht op de lange stranden en de woeste zee. Iets verderop ligt Cap Gris-Nez de kaap die het dichtst bij Engeland ligt, op slecht 33 km. Hier starten moedige zwemmers hun overtocht…

Tussen de twee kapen in ligt Wissant aan een lang en breed zandstrand. Wimereux is het mooiste stadje van de regio, het ligt vlak voor de havenstad Boulogne. Het haalt zijn charme uit de oude gerestaureerde villa’s in Anglo-Normandische stijl.

Na de lunch trekken we naar Marquise, een stadje dat voor één dag op het ritme van de Sixties leeft. We maken van de gelegenheid gebruik om een bij onze oldtimer passende tenue aan te trekken!

Dag 3

Op maandag rijden we eerst naar de bunker van Erpelecques en daarna door het moerasgebied van Saint-Omer richting Cassel en zijn befaamde ‘klim’. We genieten van het panoramische uitzicht aan de toren van Watten en stoppen na de lunch in de buurt van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren om van onze emoties te bekomen. We genieten er samen van een trappist van Westvleteren, voor velen het beste bier van de wereld, vooraleer naar ons eindpunt te rijden: Ieper.