De vijf ‘heuvels van Frans-Vlaanderen’ vormen het bewijs en weerleggen meteen de opvatting dat deze streek volkomen vlak zou zijn. In hun vele kroegen ontvangen de erg authentieke en even sympathieke Vlamingen iedereen met open armen. In die traditionele cafés kan men terecht voor heerlijk Vlaams stoofvlees en een partijtje blaasbiljart of het hamertjesspel, leuke Vlaamse spelletjes van weleer. Dit is een regio met karakter die fier is op zijn geschiedenis en gehecht is aan tradities. Hier bruist het leven op het ritme van de wieken van de stenen en houten windmolens, waarvan sommige ook vandaag nog werken.

Dag 1

We starten in een groots decor, want we nemen ons ontbijt op de monumentale Grote Markt van Ieper. De eerste etappe is trouwens aan de Groote Oorlog gelinkt, want we zullen even bij de treurende ‘ouders’ van Kate Kollwitz op de begraafplaats van Vladslo stilstaan. Vervolgens stoppen we in de buurt van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren om van onze emoties te bekomen. We genieten er samen van een trappist van Westvleteren, voor velen het beste bier van de wereld!

Dag 1

Daarna trekken we richting Heuvelland en herbeleven we de Koude Oorlog op de Kemmelberg. De tijd is er in 1995 stil blijven staan… Verder rijden we langs het kaaswinkeltje van de abdij op de Mont des Cats, langs de Rode en de Zwarte Berg. En als er tijd overblijft, spelen we een spelletje Boltra tegen elkaar…

Dag 1

We logeren in het woud van Saint-Omer, in het Kasteel van Tilques****. Dit kasteel uit 1891 werd op de ruïnes van een landhuis van de XVIIe eeuw gebouwd en staat middenin een boomrijk park van 4 hectaren en heeft een zwembad. We dineren in het restaurant van het hotel, in de gerestaureerde voormalige stallen van het kasteel.

Dag 2

’s Anderendaags trekken we eerst door het moerasgebied van Saint-Omer richting Cassel en zijn befaamde ‘klim’. We genieten van het panoramische uitzicht aan de toren van Watten en de Ch’tis heten ons welkom in Bergues. Met zijn wallen en kantelen wordt dit stadje ook wel het ‘Brugge’ van Frans-Vlaanderen genoemd.

Dag 2

We keren terug naar België via de vlakte van de Moeren, nog vlakker dan het vlakke land van Brel… Deze bijzondere polder ligt ruim twee meter onder het gemiddelde zeeniveau en is de diepste polder van Frankrijk en België. We eindigen ons oldtimerweekend op een terras op de Markt van Veurne. Denk de auto’s even weg en je waant je in de Middeleeuwen…